Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium EFOP 3.3.7.

Diákcsere-program

2019. október 14. – 18.

2019. október 14-én iskolánk 23 tanulója indult útnak két kísérő tanárral a hollandiai Gouda felé, hogy az éves csereprogramunk első részét teljesítsük a Driestar College nevű református testvériskolánk meglátogatásával. A diákok többsége tizenegyedikes, csak egy tizedikes volt közöttük.

Goudába érkezésünkkor vendéglátóink tízóraival vártak minket az iskolában, és a korábbi internetes kapcsolatfelvétel után megkezdődhetett a személyes ismerkedés. Egy nagyon hasznos ismerkedési gyakorlat során minden magyar és holland diák bemutatkozott egymásnak angol nyelven, valamint a holland tanulók diavetítéssel mutatták be városukat, Hollandiát és a holland népi hagyományokat, jellemvonásokat. Ezt követően a holland-magyar párok hatfős csoportokba rendeződve indultak városnéző túrára. A vendéglátók kapták feladatul, hogy kalauzolják a magyar diákokat a városban és bemutassák a legfontosabb nevezetességeket, többek között a régi és az új városháza épületét, a sajtot formázó mozit, a főteret, a mázsaházat, egy ostyakészítő műhelyt. A program végeztével a holland családok hazavitték a vendégeiket.

Másnap Rotterdamba utazott a csoport, ahol először hajóról, majd egy kilátótoronyból ismerkedtünk a rendkívül modern várossal és a hatalmas kikötővel. A hajón többnyelvű idegenvezetést hallhattunk. A továbbiakban ellátogattunk egy nemrégiben épült bevásárlóközpontba. Nagyon megfogott mindenkit a rotterdami épületek sokszínűsége és a tervezés ötletessége.

A következő napot a goudai Szent János templomban kezdtük, ahol kiválóan képzett idegenvezetők meséltek a gyönyörű, festett üvegablakokon ábrázolt bibliai történetekről és Gouda, valamint Hollandia történelméről. Ezt követően könnyű ebédet rendeztek vendéglátóink az iskolában. A délutánt a holland tanár kollégák meghagyták családi programok, vagy a diákok saját programjainak szervezésére.

Az amszterdami kirándulás sem maradhatott el – különbusszal utaztunk, ahogy Rotterdamba is. Közlekedési nehézségek miatt hosszabb ideig tartott az út a tervezettnél, így kevesebb szabadidőt kaptak a diákok, de sikerült időben megérkeznünk a királyi palotához, amelyet nemrégiben nyitottak meg a turisták számára. Négy csoportban vettünk részt idegenvezetésen és tekinthettük meg a palota impozáns termeit, miközben diákjaink művészettörténeti és történelmi ismeretei is gyarapodtak. A következő programunk vízibiciklizés volt az amszterdami csatornákon, négyes csoportokban. Minden csapat kapott egy feladatlapot, amelyet a túra alatt kellett kitölteni.

Minden napra feladatul kapták a diákok fényképek és videók készítését, amelyeket az utolsó napon mutattak be. Emellett – az utolsó nap fő programjaként – holland játékokat hoztak be a szervezők az iskolába és a gyerekek négyes csapatokban versengtek egymással. Miután mindegyik játékkal végeztek, a csoportok megkapták a megfelelő jutalmukat. Ezt követte a holland diákok által ügyesen összeállított könnyű ebéd. Néhányan még sportoltak egy kicsit, majd elköszöntünk és elindultunk a repülőtérre.

Diákjaink következő feladata a beszámolók elkészítése Word vagy PPT formátumban. Az áprilisi, magyarországi találkozásig tartják a kapcsolatot a holland társakkal.

Bár nem hosszú időt töltöttünk hazánktól távol, még ez alatt a néhány nap alatt is érezhetően fejlődött a diákok beszédkészsége és nyelvi magabiztossága, valamint nagy érdeklődéssel és nyitottsággal ismerkedtek a holland kultúrával, miközben a holland-magyar párosok tagjai közeli baráti kapcsolatba kerültek egymással.

2018. október 8 – 12. 25 fős magyar diákcsoport goudai látogatása

Református testvériskolánk, a Driestar College diákjai látták vendégül iskolánk tanulóit. Első programként Goudával ismerkedett meg a holland diákok vezetésével, majd karamellás ostyát készítettek az egyik ostyasütő műhelyben. Lelkes idegenvezető kalauzolt minket a Szent János templomban. Az iskolában angol nyelvű matematika- és hittanórán vettünk részt, majd buszos, illetve hajókirándulás keretében Rotterdam városával és nagyszabású kikötő építkezésével ismerkedtünk. Amszterdamba is kirándultunk, ahol a Rijskmuseum legfontosabb műkincseit tekintettük meg angol tárlatvezetéssel. Az egyik délutánra a diákok szerveztek programot maguknak. Új elemként az utolsó nap délelőttjén holland társasjátékokat próbálhattak ki a diákok, majd bemutatták egymásnak a hét során készített fényképeiket.

2018. február 28. –  Projekt-előkészítő megbeszélés

A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium és a goudai (Hollandia) Driestar College együttműködése 2013-ban kezdődött, amikor akkori igazgatónk egy nemzetközi konferencián megállapodott a kapcsolatfelvételben a Driestar College nemzetközi kapcsolatokért felelős tanárával. Az első évben még egyházi alapokon állt a cserekapcsolat és református diákjaink vettek részt az utazáson és a vendégfogadásban, de – természetesen – kezdettől fogva diákjaink angol nyelvtudásának fejlesztése és a nyelvtanulás iránti motivációjuk erősítése volt a cél. 2013 óta minden évben kétszer négy napos találkozót valósítunk meg: ősszel mi utazunk 20-25 diákkal Goudába, tavasszal a Driestar küldöttségét fogadjuk iskolánkban, kilenc-tíz-tizenegyedikes diákjaink bevonásával. Hazaérkezvén, tanulóink beszámolókat készítenek utazásukról – főleg angol nyelven, csak az iskola teljes közössége számára előadott prezentációk készültek magyarul. Ezt az évek óta jól működő cserediák programunkat szeretnénk még intenzívebbé és még színesebbé tenni jelen pályázati lehetőségünk kapcsán az alap- és kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kompetenciák fejlesztése jegyében. Projekt-előkészítő megbeszélésünk témája a projekt ismertetése, munkacsoportok felállítása, a holland kapcsolat erősítésének, kiszélesítésének, tágabb lehetőségeinek kiaknázásának érdekében.